Внимание!

Тази част от сайта съдържа информация за някои неща от Сагата за Елрик, които биха могли да развалят удоволствието от четенето (спойлери). В същото време съдържа информация и от други източници - книги и интернет сайтове. Ако не сте чели книгите, а имате това намерение, искрено ви съветвам да продължите да разглеждате сайта. В случай, че все пак желаете да прочетете тази секция, кликнете на линка по-долу.

 

Затвори този прозорец

 

Untitled Document
 
Мултивселената

За Мултивселената

Мултивселената е низ от паралелни вселени, различни измерения, в много от новелите и разказите на Майкъл Мууркок. Земята във всяко едно от тези измерения е представена различно - с различна география, история, култура, герои, време. Цялото това разнообразие е център на нестихващата война между Закона и Хаоса - война, която носи след себе си пълно опустошение.
Но как се е родила Мултивселената? Майкъл Мууркок разказва:

Дали великият уелски поет и философ новелист Джон Каупър Поуис е измислил "Мултивселената" преди около 35 години не е особено важно, тъй като неговият романтичен ум е имал много по-издигнат аналитичен и философски смисъл за идеята.
Аз доразвих идеята от по-скромни източници - от Ригър Хагард и Робърт Е. Хоуард - в стремежа си да създам това, което се надявах, имаше нарастваща сложност, финна метафора, до научна фантастика. Използвах самия термин в една история, наречена Разделените Светове (The Sundered Worlds), публикувана в Science Fiction Adventures през 1962 г. Идеята за "полубезкрайни" поредици от светове, всеки един само с частица по-различен от следващия, където се разиграват милиони варианти на нашата действителност, ме беше пленила от седемнайсетгодишен, когато изкарах на бял свят първата версия на това, което щеше да се превърне във Вечния Победител.

По един особен начин творбите на Мууркок са структурирани около някои теории, споменати в квантовата механика и отчасти в Теорията на Хаоса. Това си проличава особено в по-късните му творби и най-вече в сериите от Войната Между Ангелите (War Amongst the Angels). Всяка книга на Майкъл Мууркок е част от мултивселената, независимо дали е специално упоменато или не.
Мууркок описва различни начини за преминаване от едно измерение на Мултивселената в друго. В действителност обаче твърде малко от неговите герои могат да възприемат реалности, различни от техните собствени и те играят огромна роля в книгите.

~ ~ ~

За Вечния Победител

Той е централна фигура във всички измерения на Мултивселената. Елрик е само едно от безброй многото превъплъщения на Вечния Победител.
В Мултивселената на Майкъл Мууркок, която е арена на безкрайната война за власт над различните измерения между Закона и Хаоса, Вечният Победител е този, от когото зависи развръзката. Често той не осъзнава огромната роля, която играе в Баланса. Независимо на коя страна ще застане - на строгия Закон или на романтичния Хаос, победата може да бъде пагубна за човечеството, ако бъде нарушен Балансът.
За Вечния Победител италианската епик метъл група Domine дава много точно обяснение в едноименната песен Champion Eternal:

Doomed to be called with many names
Doomed to have many shapes
and doomed to be forever at war
and to go where I'm called

Въпреки своята харизма Вечният Победител не е бог, а смъртен. Понякога Времето може да събере негови превъплъщения от различни измерения на едно място.
Ето някои от безброй многото превъплащения на Вечния Победител:

Елрик от Мелнибоне
Ерекозе
Корум
Дориан Хоукмуун
Улрик фон Бек
Джерек Карнелиан
Джери Корнелиус
Гайнор Прокълнатия
Роланд - паладин на Карл Велики

Трябва да отбележим, че Улрик фон Бек и Роланд са герои от нашия свят. Но докато първият е измислен от Мууркок, то вторият е герой от средновековната и ренесансовата литература.

~ ~ ~

За Черния Меч

Оръжието на Вечния Победител, неразривно свързано с него, носи различни имена в различните светове на Мултивселената. В нашето измерение той е наричан Рейвънбранд и е носен от Улрик фон Бек. Елрик нарича същия този меч Стормбрингър. Говорим за едно и също, а не за подобно оръжие - черният меч е един, така както и Вечният Победител е един, съществуващ навсякъде, под различни превъплащения. Това е голям меч, с черно острие, покрито с руни. Винаги жаден за кръв, той поглъща душите на своите жертви и влива жизнената им енергия в този, който го държи, давайки му още по-голяма сила.

Всъщност черните мечове са много, но един от тях се отличава от останалите. За изковаването му разказва лорд Сепириз, един от десетте черни пророка от Нихрайн:

Война бушуваше, както винаги, между Закона и Хаоса. Мислехме да създадем могъща сила срещу един от тях. Мечовете бяха изковани за да се бият срещу онази сила, която застрашаваше Баланса. (...) Загадъчна сила влезе в едно от остриетата. Докато в друго отношение те бяха идентични и можеха да захранят с голяма жизнена сила онези, които ги носеха, Стормбрингър беше леко различен. Онези, които направиха точно този меч и призоваха магията, която да го съживи, знаеха, че са създали нещо, което беше особено, независимо зло. По някакъв начин, въпреки че и Моурнблейд, мечът сестра, притежаваше малко от тази сила, онези, които държаха Стормбрингър, развиваха жажда за убиване.

Какъв всъщност е Стормбрингър - оръжие или господар на онзи, който го носи? Когато Елрик се опитва да се отърве от него, той се връща и отказва да се раздели с последния император на Мелнибоне. В безброй приключения мечът спечелва много слава на принцът албинос, но му носи и много горчивина, убивайки най-добрите му приятели и любими хора. Стормбрингър спечелва на Елрик прозвища като родоубиец, крал на руините, господар на умиращата раса, за да го напусне все пак, произнасяйки думите:

Сбогом, приятелю. Аз бях хиляда пъти по-зъл от теб!

~ ~ ~

За Танелорн

Наричан понякога Вечният град, Танелорн е създаден от Закона, но в никакъв случай не е обвързан нито с него, нито с Хаоса. Танелорн е непреходен, също като Вечния Победител и Черния Меч, и съществува във всички нива на Мултивселената. Всеки е добре дошъл тук, стига да остави оръжията си да почиват. Често се случва по улиците на Танелорн да се срещнат смъртни врагове, но те никога не влизат в бой.

Мразен от силите на Хаоса, Танелорн не веднъж е попадал под неговите удари (а веднъж дори и под ударите на Закона). Вечният град обаче никога не може да бъде разрушен. За него героят на Муркок Ламсар казва:

Танелорн винаги ще съществува докато хората съществуват. Това, което защитавахме днес, не беше град. Това беше идеал. Това е Танелорн.

Градът е тясно свързан с Вечния Победител, който често намира спокойствие и мир зад стените му. В една книга се казва, че в Танелорн има статуи на всичките превъплъщения на Победителя - минали, настоящи и бъдещи. Танелорн не е съюзник нито на Закона, нито на Хаоса, но е свързан със Сивите Господари, пазителите на Баланса.

Въпреки че Танелорн е различен във всяко измерение на Мултивселената, неговата същност остава еднаква навсякъде - това е Вечният град, в който властва мирът.

~ ~ ~

За Закона, Хаоса и Баланса

Нестихващата война между тези две сили е в основата на много книги на Майкъл Муркок. Самата идея води началото си от произведенията на американския автор Пол Андерсън. Вечният конфликт се води във всички измерения на Мултивселената, водейки след себе си разруха. Но има една сила, която контролира Закона и Хаоса - това е Космическият Баланс. Нарушаването му би довело до гибелта на цялата Мултивселена.

Но каква е разликата между Закона и Хаоса?

В Хаоса всичко е възможно. Той е управляван от магия, която е по-силна от природните закони. Хаосът може да бъде красив и романтичен, но ако не бъде обуздан става гибелен. Същинският Хаос, описан при последната битка и в цитаделата на Бало - непрекъснато променящ се, динамичен, с безброй менящи се цветове. Нека споменем името на най-известния воин на Хаоса - принц Гайнор Прокълнатия, някогашен воин на Закона. Стормбрингър също е творение на Хаоса, мечът има достатъчно сила да победи боговете.

Законът от своя страна се грижи за реда, устройството и справедливостта в света. Без Законът нищо материално не би могло да съществува. Въпреки това свят, управляван единствено от Закона (а също така и единствено от Хаоса) не би могъл да се развива и би стоял на едно място. Вечният Победител е слуга именно на Закона, но освен него има още много други - лейди Мишела, Ламсар, Ракхир ...
Въпреки че Законът изглежда по-справедлив, той не винаги е такъв. В Дъщерята На Крадецът На Сънища (The Dreamthief's Daughter) именно силите на Закона, предвождани от лейди Мигеа, достигат до стените на Танелорн. Но в повечето книги за Вечния Победител Законът е по-слаб от Хаоса.

За голямата разлика между Закона и Хаоса са показателни дори техните емблеми. Тази на Закона представлява единична стрелка, докато емблемата на Хаоса се състои от осем стрелки, сочещи в различни посоки.

Законът е немислим без Хаоса; Хаосът е немислим без Закона. Войната между тези две водещи сили образува Космическият Баланс. Нарушаването му би унищожило всичко. Рядко се стига до пряк сблъсък между Закона и Хаоса, но той винаги е унищожителен. Самият Баланс е смесица между Закон и Хаос.
Едни от господарите на Баланса са Сивите Богове, които се появяват в Да Спасим Танелорн (To Rescue Tanelorn). Черните пророци от Нихрайн също са пазители на Баланса. Ето какво казва лорд Сепириз:

В действителност ние служим на Космическия Баланс. Балансът се поддържа от природни сили, от същността на човешки мечти и действия. Той е регулатор на Мултивселената и без него всички светове ще се превърнат в зародиши, в забрава. (...) Служим на онази страна, която се нуждае от нас повече. В някои измерения Хаосът доминира; в други Законът има надмощие. Нашата работа е да поддържаме Баланса възможно най-уравновесен.

За финал нека споменем, че освен Закона и Хаоса Мултивселената е дом на множество други сили - стихиите. За тях Елрик казва, че са неговите най-добри съюзници. Достатъчно е да споменем Страаша (крал на Морските стихии), Миша и Граол (въздушни стихии), Громе (крал на Земните стихии) и много други.

~ ~ ~

Untitled Document