Untitled Document
 
Майкъл Муркок

Роден в Лондон през 1939 г., Майкъл Муркок оказва важно влияние върху фентъзито от 60-те години насам. На 15 годишна възраст започва да редактира комикси с приключенията на Тарзан, но по-късно бил уволнен, защото се опитвал да публикува прекалено много проза. След това той започва да продава истории на списания за фантастика, предимно за Вечния Победител (The Eternal Champion), герой, който се появява в повечето му творби.

Когато на Муркок му предлагат да редактира New Worlds, той вече е успял писател. Вече е бил измислен неговият най-популярен герой - лорд Елрик. Муркок се захваща с New Worlds (традиционно списание за фантастика), публикува в него автори като Дж. Г. Балард и Браян Алдис, които след това имат доста успешни кариери.

Докато е в New Worlds Майкъл Мууркок създава един от най-интересните и загадъчни свои герой - Джери Корнелиус. Той се превръща в съвременен мит, отразяващ културата от която произлиза, месия на технологичната ера. По това време писателите в New Worlds пишат истории, базирани на този герой, които са издадени в антологията Природата на Катастрофата. Тогава Муркок използва герои от тези истории, когато създава още новели за Джери Корнелиус, но поставяйки героя си на по-високо равнище.

Следва период през 80-те, когато Муркок набляга повече на литературни творби и по-малко на фентъзи новели. Но не може да се каже, че той пренебрегва фентъзито изцяло - пише брилянтни творби като The War Hound и World's Pain. Той пише The Brothel in Rosenstrasse, след това публикува поредицата новели Between the Wars, поредица за по-ранните години на ХХ век, за събитията, довели до Холокоста, последвалите дейстия на несигурните и ненадеждни руснаци, които непрекъснато се препъват във все по-тревожния свят.

След написването на последния том от Between the Wars, Майкъл Муркок продължава да пише фентъзи, включително два нови тома за Елрик, както и брилянтната трилогия Second Ether, която комбинира фентъзито с теорията за Хаоса.
Untitled Document